ПОНЕДІЛОК - СУБОТА
З 9-00 ДО 19-00

Вітамін D - дієта чи дієтичні добавки?

  • 14 вересня 2019 13:09:52
  • Нема 0
  • Переглядів: 131
  • 0


Вітамін D3 (холекальциферол) - єдиний вітамін, який організм людини може виробляти самостійно. Не рахуючи, звичайно, вітамінів К і РР, що виробляються кишковими бактеріями. Активна форма вітаміну утворюється під впливом сонячного світла з дигідрохолестеролу в шкірі. Цікаво, що на виникнення дефіциту цього вітаміну можуть впливати не тільки погані сонячні промені восени і взимку, але і високий вміст меланіну, або шкірного пігменту. Холекальциферол бере участь у багатьох важливих обмінних процесах, тому вкрай важливо подбати про доповнення браків за допомогою дієти та вживання дієтичних добавок.

Вплив вітаміну D на організм

Вітамін D відіграє важливу роль в економіці кальцію та фосфору. Він стимулює всмоктування кальцію і фосфору з кишечника і гальмує виведення кальцію з організму. Він також відповідає за правильний хід формування кісток, впливаючи на експресію генів, відповідальних за їх структуру та стимулювання синтезу білка, наприклад, остеопонтину, який пригнічує мінералізацію кісток.

Більше того, холекальциферол може допомогти запобігти серцево-судинним захворюванням, діабету та раку, в тому числі товстого кишечника. Він також має позитивні ефекти, що підтримують імунітет та стимулюють регенерацію печінки.

Це опосередковано впливає на роботу нервової системи та м’язових спазмів, включаючи серцевий м’яз. Це також зменшує вразливість до депресії та покращує настрій.


Дієта чи дієтичні добавки?

Багатьох людей цікавить, чи достатньо збагатити щоденний раціон продуктами, що містять велику кількість вітаміну D3, щоб покрити потребу організму в цьому цінному інгредієнті.

Холекальциферол міститься лише в продуктах тваринного походження, таких як:

  • риб'ячий жир (тран),
  • жирна риба: оселедець, скумбрія, лосось,
  • печінка,
  • молочні продукти: яйця, молоко і сир.

Однак навіть перераховані вище джерела не містять достатньої кількості вітаміну для покриття потреб організму, особливо восени та взимку. Особливо вразливі люди на вегетаріанських або веганських дієтах. Рослинні джерела забезпечують лише вітамін D2, який менш ефективний і може навіть знижувати рівень D3.


Чи безпечне використання дієтичних добавок (бадів)?

Суплементація є найбільш ефективним методом підтримки належного рівня холекальциферолу. Особливо рекомендується дітям, літнім і вагітним жінкам. Однак у дорослих дозування залежить від самопочуття, пори року та способу життя. Дієтичні добавки містять добре засвоюваний вітамін D3, ідентичний тому, що міститься в їжі.

Застосування препаратів безпечно, однак зверніть увагу на відповідне дозування добавок і не перевищуйте рекомендовану дозу. Варто порадитися що до них з лікарем. Жиророзчинні вітаміни, на відміну від розчинних у воді, можуть зберігатися в жировій тканині організму, що збільшує ризик передозування. На щастя, ситуації з передозуванням вітаміну D є рідкісними і виникають лише  при стосуванні дуже високих доз протягом тривалого часу.

Під час добавки також варто пам’ятати, щоб забезпечити достатню кількість магнію, що важливо для правильної роботи вітаміну. Без магнію він не може виконувати поставлені завдання.

Добавка вітаміну D3 - це хороший спосіб подбати про здоров’я та добробут своїх та близьких. Тим більше, що восени і взимку, коли сонячних променів не вистачає, і ми навіть більше, ніж зазвий, стикаємось з дефіцитом такої важливої ​​складової для повсякденного функціонування.


 
Залишити відгук  ↓
 
Ще ніхто не залишив відгуків.