ПОНЕДІЛОК - СУБОТА
З 9-00 ДО 19-00

Кокосова олія - абсолютне здоров'я?

  • 24 листопада 2019 20:30:19
  • Нема 0
  • Переглядів: 30
  • 0
Иллюстрация

Кокосова олія - абсолютне здоров'я?

Кокосова олія останнім часом користується великою популярністю. Існує безліч публікацій, які її вихвалять, і ті, в яких ми читаємо про її недоліки. Що саме собою являє кокосова олія? І яке у неї застосування?


Кокос - плід дерева життя


Кокос та кокосові продукти протягом століть були частиною традиційного раціону жителів тропічних країн (Індія, Шрі-Ланка, Філіппіни, Полінезія), де немає негативного зв’язку між їх споживанням та виникненням серцево-судинних захворювань. Кокосову пальму називають «деревом життя». Кокосова олія, крім насичених і ненасичених жирних кислот, містить також мінерали, такі як кальцій, залізо, цинк, а також вітаміни Е і К. До складу насичених жирних кислот входять: лауринові, пальмітинові, каприлові та стеаринові з ненасичених кислот містять: олеїн з групи Омега-9 та лінолеїд із групи Омега-6.

Різновиди кокосової олії

На ринку доступна кокосова олія нерафінована так звана Extra Virgin та рафінована олія. Основна відмінність між ними - спосіб отримання цієї олії.

Нерафіновану кокосову олію отримують із сушеної м’якоті кокосового горіха холодним пресуванням. Цей метод не передбачає впливу високої температури, а це означає, що віна має більшу харчову цінність. Це саме нерафінована кокосова олія, широко визнана багатшою на поживні речовини, має характерний запах та смак та більш високу ціну, ніж рафінована олія.

Рафінована кокосова олія, також отримана із сушеної м’якоті, проходить зовсім інші процеси, ця олія, серед іншого: підігріта, очищена від осаду та ароматизована. Завдяки цим методам вона не має смаку та запаху кокосового горіха, має більший термін зберігання та більш високу температуру горіння. Що не змінює той факт, що вона також бідніша поживними речовинами, ніж її нерафінований аналог.

Що з цим насиченим жиром?

Причиною поганої репутації кокосової олії серед лікарів та дієтологів є наявність насичених жирних кислот, надлишок яких у раціоні призводить до розвитку серцево-судинних захворювань. Жирні кислоти виготовляються з вуглецевих ланцюгів, які мають різну довжину і тому різні властивості. Ті, що містяться в кокосовій олії, належать до так званих середньоланцюгових жирних кислот (МСТ), і їх перетравлення та всмоктування абсолютно відрізняється від довголанцюгових жирних кислот тваринного походження. Деякі дослідники переконують нас, що жири MCT після потрапляння в організм не перетворяться на жирову тканину, а негайно використовуються для виробництва енергії, що призводить до прискорення швидкості метаболізму. Отже - ми спалюємо зайві калорії швидше! Однак пам’ятайте, що жир залишається жирним і має багато калорій, тому потрібно їсти його помірковано.

Застосування кокосового жиру

Кокосова олія завдяки своїм оздоровчим та доглядаючим властивостям широко використовується. Ми можемо зустріти її в медицині, косметології та кухні. Творці кампанії "Знайомтеся з жиром" стверджують, що жир MCT можна використовувати для підтримки лікування захворювань, пов'язаних з мальабсорбцією (целіакія, синдром короткої кишки, діареєю), захворюваннями печінки або захворюваннями, пов'язаними з неправильним харчуванням (муковісцидоз). Його споживання не тільки живить, але і забезпечує енергією, необхідною для правильного функціонування мозку.

Кокосова олія містить лауринову кислоту (компонент грудного молока) і каприлову кислоту, які мають антибактеріальні, вірусні та фунгіцидні властивості, що дуже корисно в косметології. Відмінно знімає запалення і зволожує, покращує стан ураженої шкіри (екзема, висип, атопічна шкіра).

Наявність антиоксидантних вітамінів і мінералів означає, що кокосове масло використовується в догляді за шкірою та волоссям при різних проблемах, а завдяки наявності антиоксидантів запобігає передчасному старінню шкіри.

Кокосова олія також має чудове застосування в кухні. Ми використовуємо її для готування, запікання, смаження та тушкування. Її можна зберігати тривалий час, тому що вона не прогрівається. Зберігаючи при кімнатній температурі, вона нагадує вершкове масло, а коли нагріте - переходить у рідку форму. Вибираючи кокосову олію для смаження, ми повинні знати, що рафінована олія має більш високу температуру горіння, ніж нерафінована олія, не має смаку та запаху кокосового горіха, але в неї менше поживних речовин.

    Кокосова олія - хороший вибір перш за все для тих, хто хоче їсти здорову їжу. Вона багата як жирними кислотами, мінералами, так і вітамінами-антиоксидантами. Застосовувана в помірній кількості, вона, безумовно, сприятливо впливатиме на наше здоров'я.


 
Залишити відгук  ↓
 
Ще ніхто не залишив відгуків.