ПОНЕДІЛОК - СУБОТА
З 9-00 ДО 19-00

Насіння чорного кмину (калінджі)

  • Насіння чорного кмину (калінджі)
  • Модель: Чорний кмин
  • Наявність: Немає в наявності

82 грн.

Доступні варіанти

Варіанти товару: Ціна: Кількість:

Чорний кмин – пряність, якою також можна замінити перець. Його корисні властивості оцінили ще греки і римляни. Наукові дослідження цих зерен ще тривають. Його додають в хліб, випічку і сири. Також використовується як природний консервант. З насіння виготовляють масло і настоянки. Вчені підкреслюють його високий оздоровчий потенціал, зверніть увагу на те що він може мати антибактеріальну та протипаразитарну дію. Завжди варто мати насіння чорного кмин у себе на кухні. Дізнаймося чому?

«Золото фараонів» - що це за пряність?

Чорний кмин — однорічна рослина, яка цінується не тільки на кухні як пряність, а й у косметичній промисловості. Його якості оцінили ще єгипетські фараони. Насіння містять ефірні олії і це завдяки їм вони дуже ароматичні. Розтерті в ступці насіння будуть пахнути ще інтенсивніше. Збагачує смак м'ясних і овочевих страв, чудово смакує в поєднанні з сиром і яйцями. Олія чорного кмину чудово підходить як доповнення до салатів.

Як виглядає і смакує чорний кмин?

Походження чорного кмину (лат. nigella sativa) пов'язують з районами Іраку та Туреччини. Дико росте в Середземномор'ї. Культивується в багатьох країнах, також і в Україні. Кущ цієї рослини виростає до 45 см у висоту, має характерні сірувато-зелене листя і жорстке стебло. Квітка чорного кмину набуває синього або білого кольору. Цвіте влітку. Плоди чорного кмину дозрівають у вересні, всередині них знаходяться чорні насіння. Який смак у цих крихітних зерен? Він дуже специфічний: гострий, гіркий і пікантний одночасно. Тому чорний кмин використовують на кухні як більш корисну заміну перцю.

Цілющі властивості чорного кмину

На думку вчених, насіння чорного кмину мають різноспрямований спектр дії. У дослідженнях спостерігалися їхні антиоксидантні, протизапальні (особливо при лікуванні запалення суглобів) і знеболюючі властивості. Протиастматичний (бронхолітичний) і протидіабетичний ефекти також показані через позитивний вплив на чутливість до інсуліну у пацієнтів. Насіння чорного кмину може мати сечогінну, вітрогонну та жовчогінну дію. Їх сприятливу дію вивчають як доповнення до терапії хворих на подагру (як додатковий захист нирок від токсичної дії деяких препаратів). У наукових публікаціях звертається увага на протиалергічні властивості чорного кмину, особливо при лікуванні алергічного риніту та підвищеної чутливості до білка курячого яйця. Також підкреслюється їх антибактеріальна активність. У клінічних випробуваннях їх використання проти стійких до антибіотиків мікроорганізмів виглядає багатообіцяючим. Більш того, дослідження, проведені на мишах, показали ефективність чорного кмину в боротьбі з паразитами. Оцінили насіння чорного кмину і в косметичній промисловості, особливо у виробництві косметичних засобів для алергічної шкіри, які знімають запалення, вугри та грибкові ураження. Він також використовується в ароматерапії, допомагає при лікуванні застуди.

Яку ще користь можемо отримати від насіння кмину?

Насіння чорного кмину дуже корисне. Понад 2000 років ходить гасло, що nigella sativa — це рослина, ефективна «від будь-якої хвороби, крім смерті». Чорний кмин позитивно впливає на травну систему, тому його рекомендують додавати особливо у важкі та жирні страви. На Близькому Сході чорний кмин здавна використовувався як цілющий засіб. Як саме насіння, так і приготовлену з них олію використовують при захворюваннях дихальної системи (тобто кашель, рецидивуючі інфекції), травної системи (печінка, шлунок, кишечник, нетравлення, діарея, блювота, відсутність апетиту). Зовнішньо зерна калінджі використовують при шкірних захворюваннях, наприклад псоріазі та мікозах, а також при ураженнях вугрів.

Використання:

Багато хто задається питанням, що краще: насіння чи олія чорного кмину? Кмин чорний мелений, а може в зернах? Все залежить від того, для чого ми хочемо його використовувати. Наукові дослідження показують, що терапевтична доза чорного кмину становить від 2 до 5 грамів меленого насіння двічі на день. У такому вигляді можна приготувати настій або настоянку. З іншого боку, добова доза олії становить від 500 до 1000 мг 2 або 3 рази на день. Масло чорного кмину з успіхом можна додавати в салат. У випічку варто додавати цільні зерна. Цікавим рішенням буде – хліб з чорним кмином. Такий ароматний хліб обов'язково всіх порадує.. Зерна чорного кмину в меленому вигляді краще додавати як приправу до м'ясних страв.

  • на кухні можна використовувати як пряність: мелений чорний кмин чудово замінює перець;
  • у випічку хліба можна додавати цілі або мелені зерна;
  • у вигляді настою: заварюємо як чай, тобто 1 столову ложку меленого насіння заливаємо окропом, настоюємо близько 20 хвилин і проціджуємо. Цей настій можна підсолодити медом.

Додаткова інформація:
Склад:
Чорний кмин
Країна виробник:Індія

Вегетаріанський: 

Так

Веганський: 

Так

Сертифікат BIO: 

Ні


Поживна вартістьв 100г продукту

Енергетична цінність

599 кКал

Жири

37 г

Вуглеводи31 г
Білки20 г


Поживна вартість є приблизною, та може змінюватися в залежності від нової партії.

Написати відгук

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використайте звичайний текст.
    Погано           Добре